button-up anchor

Att förbereda sig inför behandling vid återfall av högmalignt lymfom

Trots att du kanske varit på sjukhuset eller mottagningen för att få behandling många gånger förut, så kan det vara en jobbig upplevelse att komma tillbaka för behandling om du fått ett återfall av ditt lymfom. Det var kanske också ganska länge sen som du senast fick behandling.

Att förbereda dig innan du ska gå dit kan göra upplevelsen mycket lättare. Här på lymfominfo.se kan du få tips och råd om vad du kan tänka på inför dina besök.

Förbered dig inför dina behandlingsbesök

Om du skall få din första omgång av en viss typ av behandling så kan du ibland behöva stanna över natten eller eventuellt ännu längre men oftast så kan du gå hem samma dag. Detta beror på vad du skall behandlas med och hur. Om du inte vet vad du kan förvänta dig bör du kontakta någon av sjuksköterskorna eller läkaren på mottagningen. De kan svara alla frågor som du har innan du kommer dit.

Det kan också hända att du blivit ombedd att ta med dig vissa saker, som till exempel läkemedelslistor, till behandlingsbesöket. Det är bra att tänka på det i förväg så att du kommer ihåg att ta med dig det som behövs när det är dags.

Om du eventuellt behöver stanna över natten eller längre så tänk på vilka kläder du vill ha med dig till sjukhuset och vad du kommer att kunna göra mellan provtagningar och behandlingar. Böcker eller spel kan vara bra att ta med för att fördriva tiden.


Kom ihåg att ta med dig de mediciner som du tar för tillfället och se till att du har så det räcker för hela din vistelse.

Tänk på hur du skall ta dig till och från sjukhuset

Att planera hur du skall ta dig till och från sjukhuset i förväg kan vara bra och gör att du inte behöver oroa dig för detta moment den dagen du skall åka iväg.

 

Om den behandling du kommer att få kan göra dig trött och om du kan må dåligt efteråt så är det särskilt viktigt att tänka på resorna till och från sjukhuset. Fundera noga över hur du kan tänkas må efter behandlingen och om du kanske behöver be någon komma och hämta dig efter besöket. Prata med vårdpersonalen om detta eftersom de kan ge råd om vilka transportmöjligheter som finns.

Ta gärna med dig någon om du behöver

Om du känner att du kanske behöver stöd under besöket så kan du be någon vän eller anhörig att följa med dig. De kanske kan hålla dig sällskap medan du väntar och hjälpa dig att komma ihåg och diskutera den information som du får. Vårdpersonalen kommer att förstå om du vill ha någon med dig.

Är det något du vill veta om behandlingen innan du påbörjar den?

Det är viktigt att du är införstådd med vad som kommer att hända med dig under behandlingen. Det är bra att veta vad man kan förvänta sig och hur man kommer att må. Det är möjligt att du fått behandling tidigare men den här gången kanske du kommer att få en annan typ av behandling och träffa andra människor.

 

För det mesta kommer du att få träffa läkaren i början på varje behandlingsbesök och då kan du fråga om allt du vill eller behöver veta om din behandling. Ibland kan det vara svårt att komma ihåg alla de frågor som du vill ställa till läkaren vid ett besök, särskilt eftersom man pratar om så många olika saker under besöken. Det kan vara lättare att skriva ner en lista på frågor i förväg för att komma ihåg allt som du vill fråga.

Att skriva ner svaren eller andra minnesanteckningar under besöket kan också hjälpa dig att minnas den information som du får. Alltså kan det vara bra att ha med penna och ett anteckningsblock.

 

Du kan också fundera på vad läkaren kan tänkas fråga dig när du kommer dit så att du kan ha all nödvändig information till hands, till exempel läkemedelslistor eller annat.

Upp