button-up anchor

Att hantera feber och nattsvettningar

Feber och svettningar nattetid är mycket vanliga symtom vid lymfom och dessa symtom används även för att stadieindela lymfomet tillsammans med oförklarlig viktnedgång. Symtomen kan också bero på cytostatika- eller strålbehandling.

 

Du kan få medicin för att lindra dessa symtom

Din läkare kan skriva ut läkemedel som t.ex. Paracetamol som hjälper till att hålla febern nere.

 

Tekniker för att minska stress kan också hjälpa

Avslappningstekniker som minskar stressnivån och måttlig motion kan underlätta. Det är viktigt att du väljer någon form av motion som du tycker är rolig, är bekväm med och som du lätt kan hålla på med när du vill.

 

Försök att undvik mat eller dryck som kan förvärra symtomen

Viss mat och dryck som till exempel kryddstark mat, koffein, alkohol och söta och varma drycker kan förvärra nattsvettningar och feber så därför kan det underlätta om du undviker sådant, särskilt precis innan du skall gå och lägga dig.

 

Det finns också praktiska råd för att hantera feber och svettningar nattetid

Exempel på sådana är:

  • Bomullskläder är bra eftersom det är ett material som absorberar fukt men fortfarande är varmt då febern försvinner
  • Att ha lager på lager med kläder så att ett lager kan tas bort eller tas på när kroppstemperaturen ändras
  • Att använda flera lager med täcken istället för ett enda tjockt kan vara bra. Detta gör att man kan ta bort ett lager eller lägga till ett när det behövs under natten. Sängkläder av naturmaterial kan också vara bra eftersom de gör att huden kan andas. Sprayer och våtservetter kan användas för att sänka kroppstemperaturen. Man kan också använda eteriska oljor som till exempel pepparmintolja som är kylande och lavendelolja.
Upp