button-up anchor

Att tappa håret i samband med behandling av lymfom

Strålbehandling och cytostatika kan båda orsaka håravfall hos en del patienter. Kom ihåg att det inte är alla som tappar håret och om detta inträffar eller inte beror på vilken behandling du får och hur du som individ svarar på behandlingen. Ett exempel är cytostatikakombinationen CHOP som gör att man kan tappa håret.Trots att det kan vara väldigt jobbigt att tappa håret så växer det tillbaka efter att behandlingen avslutats.

Vem tappar håret i samband med cytostatikabehandling?

Cytostatika angriper cancerceller som växer och delar sig snabbt men kan då också angripa kroppens friska celler och de celler som hårsäckarna och hårrötterna består av är en sådan snabbdelande cell.

 

Om hårväxten påverkas av behandlingen kan det hända att håret blir tunnare eller faller av. Detta kan vara jobbigt när det händer, men det är övergående och håret växer ut igen när cytostatikabehandlingen avslutats.

  • Strålbehandling orsakar bara håravfall om du behandlas på en del av kroppen där det växer hår.
  • Cytostatika kan orsaka håravfall var som helst på kroppen, även huvud, ögonbryn och fransar eftersom läkemedlet tas upp i kroppen och påverkar hela systemet.
  • Vid cytostatikabehandling beror håravfallet mycket på vilket läkemedel som används och hur ofta du får det, t.ex. om du får det varje vecka eller var tredje vecka.
  • Alla patienter reagerar alltså inte på samma sätt på samma läkemedel. Några tappar allt hår på kroppen och andra inget alls.


Att tappa håret är en biverkning som många människor tycker är särskilt jobbigt, men det är viktigt att komma ihåg att det är en tillfällig biverkning och att håret växer ut igen. Håret faller ofta av gradvis och det kan börjar ca 2-3 veckor efter att cytostatikabehandlingen påbörjats. Efter att behandlingen avslutats börjar håret att växa igen och växer på samma sätt som det gjorde innan behandlingen i de allra flesta fall.

Om du är orolig över att tappa håret på grund av din behandling så prata med vårdpersonalen som har hand om dig

Eftersom det kan vara en rejäl chock att plötsligt börja tappa håret eller att håret plötsligt börjar tunnas ut så är det viktigt att diskutera sannolikheten för att detta skall hända med vårdpersonalen innan du påbörjar behandling.

 

Håret växer ut igen hos nästan alla men blir ibland mjukare, får lite annorlunda färg och blir lockigare än vad det var tidigare. De flesta har fått tillbaka allt sitt hår efter 6 månader

 

Om du tappar håret och tycker att det känns jobbigt att bli kal på huvudet så kan du prova en peruk som liknar ditt eget hår och har din hårfärg. En perukmakare kan klippa till och prova ut en peruk till dig. Vårdpersonalen kan ge dig mer information om vart du ska vända dig för att få hjälp med det. Det kan vara bra att prova ut en peruk innan du tappat allt hår så att man kan göra en peruk som liknar ditt vanliga hår.

 

Du kanske hellre föredrar att använda någon form av huvudbonad istället för en peruk, till exempel en mössa, keps eller en scarf.

Upp