button-up anchor

Att hantera trötthet och orkeslöshet i samband med lymfom

Orkeslöshet eller ihållande trötthet (kallas också fatigue) är vanliga symtom vid många former av cancer, även lymfom. Strålbehandling och cytostatikabehandling kan också förvärra tröttheten och det är viktigt att försöka avgöra om det är ett problem.

Vad orsakar tröttheten?

Den trötthet som man ibland kan uppleva om man har ett lymfom och behandlas för det orsakas vanligtvis av ett minskat antal blodkroppar.

 

Ett minskat antal blodkroppar kan bero på själva sjukdomen men också på att benmärgen, där blodkropparna bildas, påverkas av cytostatika- eller strålbehandlingen. I benmärgen tillverkas bland annat blodkroppar. Den här produktionen kan påverkas av behandlingen så att du kan få en minskad mängd av dem i blodet.

 

De vanligaste blodkropparna är de röda och vita blodkropparna samt trombocyter(blodplättar). Symtomen du kan få beror på vilken typ av blodkroppar som minskar i blodet.

 

Det är framför allt ett lågt antal röda blodkroppar som ger trötthet, utmattning, slöhet och andfåddhet. Detta beror på att syremängden som de röda blodkropparna transporterar runt i kroppen är minskad.

 

Om antalet röda blodkroppar är lågt kallas det för anemi eller blodbrist.

 

Hur kan man minska tröttheten?

Om du får symtom på anemi eller får behandling för cancer så kommer du att behöva ta blodprover regelbundet för att kontrollera antalet blodkroppar i blodet och detta prov kallas för ett blodstatus.

 

Om dina röda blodkroppar minskar i antal (om du får blodbrist) så kan det hända att du behöver äta tillskott av järn i form av tabletter. Detta tar sällan helt bort symtomen men ibland kan man även ge en blodtransfusion eller injektion med läkemedel för att öka produktionen av röda blodkroppar

 

Om dina blodvärden sjunker för lågt så kan läkaren överväga att minska cytostatikadoserna eller skjuta upp nästa behandlingsomgång för att låta din benmärg återhämta sig

Det finns en del saker som du kan göra för att hantera tröttheten:

  • Se till att du äter en hälsosam och välbalanserad kost med mycket frukt och grönsaker, järn och vitaminer. Andra bra källor till järn är rött kött, spenat, blodpudding och järnberikade flingor och juicer.
  • Ät många små mellanmål under dagen eftersom detta håller din energi uppe och ser till att du får alla näringsämnen du behöver.
  • Motionera lätt och regelbundet några dagar i veckan.
  • Ge dig själv tid att vila ordentligt, särskilt mellan olika göromål.
  • Undvik koffeinhaltiga drycker precis innan du skall sova eftersom de kan störa din sömn
Upp