button-up anchor

Läkarbesök och besök på mottagningen i samband med nydiagnostiserat högmaligt lymfom

Som en del av din behandlings- och vårdplan för ditt lymfom så kommer du att få gå på regelbundna besök till din läkare och till den avdelning eller mottagning som finns på ditt lokala sjukhus. Du har säkert redan varit på mottagningen och träffat en del av vårdpersonalen och kanske gjort en del undersökningar och provtagningar. Det är troligt att du kommer att komma tillbaka många gånger till mottagningen för alla prover som skall göras framöver och för de behandlingar som du kan komma att behöva.

 

Oroa dig inte om det känns jobbigt att gå till mottagningen eller läkaren till en början. Många känner så inför någonting nytt. Behandlingen påbörjas också väldigt snart efter att diagnosen ställts vid högmalignt lymfom och det är mycket att ta in på en väldigt kort tid.

Allt efter som tiden går så kommer du att lära dig mer och mer om ditt lymfom

Under dina besök hos läkaren och på mottagningen så kommer du att lära dig mer och mer och din sjukdom och dess behandling. Det kommer att ta lite tid att få reda på allt som du vill veta, men oroa dig inte för det finns mängder av källor till stöd och information. Lymfominfo.se är ett bra ställe att börja läsa på och finns alltid tillgängligt som informationskälla.

 

Du kanske också kommer att få en kontaktperson eller liknande på kliniken. Det kan vara en läkare eller sjuksköterska som kan svara på alla de frågor som du kan tänkas ha. Du kommer också att få komma på regelbundna kontroller på mottagningen och du kommer att ha en kontinuerlig kontakt med vårdpersonalen om du har några frågor.


Det finns en patientförening (Blodcancerförbundet) för patienter och anhöriga som kan vara till hjälp för dig och en bra källa till information. Mer om Blodcancerförbundet och lokala patientföreningar

Kom ihåg att förbereda dig inför dina läkar- och mottagningsbesök

Innan du går på dina besök så är det bra om du ser till att vara förberedd långt i förväg och ta med dig de saker som du fått anvisning om vid ditt senaste besök, särskilt om du behöver stanna över natten. De första besöken kan kännas ganska övermäktiga men med tiden kommer du att lära dig vad du kan förvänta dig inför dessa besök, förstå mer och bli mer bekväm med sjukhusmiljön.

Det kan också vara bra att tänka på och skriva ner de frågor som du kan tänkas ha i förväg och sedan även skriva ner svaren som du får så att du verkligen kommer ihåg allt.

Upp