button-up anchor

Att vara i remission vid högmaligt lymfom

Den tid då du fått din diagnos och den period då du fått behandling för högmalignt lymfom kan ha varit en besvärlig tid på många sätt men försök att se positivt på att du nu tagit dig igenom behandlingen, vilket är det värsta med lymfom. Nu när du befinner dig i remission kan du börja gå vidare och börja leva ett mer normalt liv igen. Trots att du kanske inte kan börja jobba riktigt än så kan du med all säkerhet börja njuta av dagliga sysslor och fritidsaktiviteter.

 

I det här avsnittet av lymfominfo.se kan du få mer information om de återbesök du kommer att få göra för att följa upp din sjukdom, vilka tidiga tecken på återfall som du bör vara uppmärksam på och vilka förändringar du kan göra för att göra ditt dagliga liv så bra som möjligt.

 

Vad innebär det att befinna sig i remission?

Det finns inget enkelt svar på denna fråga eftersom alla upplevelser av lymfom är individuella. Att befinna sig i remission innebär att din behandling varit lyckad men det är dock omöjligt att förutspå hur just du kommer att må eftersom upplevelserna är så individuella.

 

Högmalignt lymfom innebär att det finns goda chanser till att din behandling kan bota dig helt och att sjukdomen aldrig kommer tillbaka. Det kan vara svårt att skilja på bot och remission i ett tidigt stadium. Att en sjukdom som lymfom är botad innebär att det inte finns några tecken på sjukdom i kroppen och att tillräckligt lång tid har gått för att tro att chanserna för ett återfall är extremt små. Efter 3 år av total remission anses sjukdomen lymfom som botad.

 

På lymfominfo.se kan vi ge en bild av vad en remission kan innebära men tänk på att det är en generell överblick och det är inte säkert att du kommer att uppleva den på samma vis som beskrivs här. Därför är det viktigt att prata med din egen läkare om just din situation. I allmänhet innebär remission en period där du mår mycket bättre och kan leva ett normalt liv igen.

 

Det är inte säkert att du kommer att orka med allt som du brukade göra innan du blev sjuk direkt och det är viktigt att lyssna på sin kropp och att inte ta på sig mer än vad man orkar. Du har dock tagit dig igenom behandlingen med ett lyckat resultat och du kommer generellt att må mycket bättre nu än när din sjukdom var aktiv. Försök att behålla en positiv inställning och försök att få ut så mycket som möjligt av din symtomfria tid.

 

När du befinner dig i remission så kommer du sannolikt att ha väldigt få symtom, trots att du kanske inte känner dig helt frisk. Därför kommer du inte att behöva tänka på sjukdomen alls förutom när du kommer på återbesök på mottagningen.

Det är förståeligt att du är orolig inför dessa besök. Du kanske oroar dig för att man kommer att hitta tecken på att cancern återvänt och de kanske är en obehaglig påminnelse om vad du gick igenom under behandlingen. Tänk på att de även är väldigt bra tillfällen att ställa frågor och för att försäkra dig om att du verkligen mår bra. Om man hittar några andra tecken på att sjukdomen återvänt så är det då en chans att fånga upp detta tidigt och se till att behandla den på rätt sätt.

 

Livsstilsförändringar

Under din remission kommer du kanske att märka att du kommer att behöva göra en del förändringar i din livsstil för att hjälpa dig att kunna leva med lymfom eller så kan du leva precis som du gjorde tidigare. Alla är olika och därför är det viktigt att lyssna på sin kropp och bara försöka göra saker som man känner att man kan klara av.

Att hitta stöd och hjälp

Trots att ditt liv börjar återgå till det normala under en remission så är det viktigt att komma ihåg att det fortfarande finns mycket stöd och hjälp att få om du skulle behöva det.

 

Även om du mår bättre nu än vad du gjorde förut så kan det var både känslomässigt och fysiskt krävande att leva med en sjukdom som lymfom. Glöm därför inte att vårdpersonalen, patientorganisationen Blodcancerförbundet, stödgrupper för patienter med lymfom som kan finnas på ditt sjukhus och även lymfominfo.se finns tillgängliga för råd och stöd. Glöm inte heller att du kommer att ha en regelbunden kontakt med personalen på mottagningen vid dina kontrollbesök och att du då kan ställa frågor och ventilera dina funderingar.

Upp