button-up anchor

Återfall av lågmalignt lymfom

Om du har ett lågmalignt lymfom och har fått ett återfall så kan det antingen vara så att du har börjat få symtom igen eller att du känner dig ganska frisk men att din läkare har upptäckt att sjukdomen kommit tillbaka under en rutinkontroll. I båda fallen så har du med all sannolikhet planerat att påbörja eller redan påbörjat behandling igen. Kom ihåg att du inte kan ha gjort något som orsakat att sjukdomen har kommit tillbaka. Det är helt normalt för människor med lågmalignt lymfom att få återfall och ibland händer detta flera gånger under deras livstid. Målet med den behandling som du får är att förhindra återfall och att ge dig så mycket symtomfri tid som möjligt.

 

Det kan kännas nedslående att din remission övergått i ett återfall men det finns skäl att vara positiv

Många människor som fått återfall av lymfom blir oroliga över tanken att behöva behandlas igen och vad som kommer att hända den här gången. Dessa tankar är fullt förståeliga eftersom återfallet kan innebära att man kanske kommer att börja må dåligt igen och det kan vara ett hårt slag känslomässigt att höra att sjukdomen återvänt. Trots detta är det viktigt att du försöker att inte tappa modet. Lågmalognt lymfom är en stillsam sjukdom med långsamt förlopp som svara mycket bra på behandling. Även om ditt återfall känns som ett bakslag så kan du också se det som ytterligare en möjlighet att behandla sjukdomen. Trots att den lågmaligna formen av lymfom sällan kan botas så kan människor ha ett bra liv trots sjukdomen och leva under en mycket lång tid och eftersom symtomen nu har börjat framträda så kan sjukdomen behandlas på rätt sätt.

 

För en del människor innebär ett återfall att minnen av dåliga erfarenheter kommer tillbaka från den initiala behandlingen och av otrevliga biverkningar som upplevts i samband med den. Det är dock mycket möjligt att du kommer att uppleva behandlingen som mindre svår andra gången eftersom du är mer bekant med miljön och kan mer om sjukhuset, sjukdomen och behandlingen än vad du gjorde första gången.

 

Vad kommer att hända med mig nu när jag fått ett återfall?

Den här frågan är troligtvis den första du kommer att tänka på nu när du har fått veta att ditt lågmaligna lymfom har kommit tillbaka. Men som du säkert vet vid det här laget så finns det inga enkla svar på den frågan när det handlar om cancer. Alla människor är olika och din upplevelse av sjukdomen är unik för dig. Därför är det viktigt att du har en öppen kommunikation med din läkare och den vårdpersonal som ansvarar för dig, ventilerar alla funderingar du har och sådant som du är orolig över med dem och ber dem ge dig den information som du behöver. Det är de som vet mest om din situation och kan därmed ge dig de bästa råden. Här på lymfominfo.se kan vi också ge dig en bra överblick på vad som händer med människor i allmänhet som får återfall av sin sjukdom.

 

De flesta människor med ett lågmalignt lymfom kommer så småningom att behöva genomgå flera omgångar med behandling men också befinna sig i remission under långa tidsperioder

Människor med lågmaligna lymfom kan behöva gå igenom flera omgångar med behandling under sjukdomstiden. Målet med all form av behandling för lymfom är att hjälpa dig leva ett så normalt liv som möjligt. Trots att behandlingsperioderna i sig kan vara fysiskt och känslomässigt krävande så uppvägs den tid som du behandlas med råge av de perioder av symtomfri remission som du får däremellan.

 

Även om du kan komma att få flera återfall så varar remissionerna i allmänhet så länge som 1,5 till 4 år eller mycket längre än så

I allmänhet så överlever människor med lymfom i genomsnitt mellan 7 till 10 år efter diagnosen men den tiden kan förlängas avsevärt med nya behandlingsformer. Du ska också komma ihåg att dessa siffror beror mycket på din ålder och allmänna hälsa.

Förberedelse inför sjukhusbesöket

Trots att du tidigare varit på sjukhuset och hematolog-eller onkologmottagningen kan det vara ganska jobbigt att komma tillbaka igen för att lymfomet kommit tillbaka. Det kanske också har gått en lång tid sedan din sista behandling. Här på Lymfominfo.se kan du få hjälp att komma ihåg några av de saker som du kan tänka på för att göra dina sjukhusbesök lite lättare.

Råd om livsstil för patienter som fått återfall av ett lågmalignt lymfom

Det kan hända att du behöver göra några förändringar i sättet du lever på för att underlätta att hantera att sjukdomen kommit tillbaka. Alla människor är olika och därför är det viktigt att lyssna till sin kropp och bara göra saker som man känner att man orkar eller klarar av.

Påminn mig om lågmalignt lymfom

Trots att du lever med ett lågmalignt lymfom kan det ha gått en lång tid sedan du sist hade symtom och verkligen behövde tänka på sjukdomen. Dessa sidor är en snabb uppfräschning av dina kunskaper om detaljerna kring lymfom. Här kan du också hitta flera länkar till andra delar av Lymfominfo.se som kan ge dig mer information om lymfom i allmänhet.

Behandlingar och resultat

Om du fått ett återfall av ditt lymfom så kommer du att behöva ytterligare behandling för att kunna kontrollera sjukdomen. Här på Lymfominfo.se diskuterar vi de olika former av behandling som du kan tänkas få i det här läget.

Glöm inte att varje individ är unik

Detta innebär att det är omöjligt att förutspå med säkerhet exakt vad som kommer att hända med dig eller hur du kommer att må. Därför är det väldigt viktigt att du diskuterar din individuella situation med din läkare och den vårdpersonal som har hand om dig. Försök att se det positiva med att återigen få behandling. Det betyder att du får en chans till att åter gå in i remission och stoppa sjukdomen från att påverka dig så mycket.

Upp