button-up anchor

Att hantera viktnedgång eller minskad aptit vid lymfom

Oförklarlig viktnedgång eller nedsatt aptit är vanliga symtom vid lågmalignt lymfom. Minskad aptit kan också orsakas av olika typer av behandlingar. Både strål- och cytostatikabehandling kan orsaka illamående, medan cytostatika ibland kan göra att maten smakar annorlunda och båda dessa symtom kan minska aptiten. Om du fått ett återfall och får behandling igen så kan det hända att du får de här symtomen. Det är viktigt att försöka motverka viktnedgången så att du inte får näringsbrist som i sin tur gör att du blir lättare trött och mer infektionskänslig. Det är viktigt att tänka på att näringsbrist gör det svårare för dig att hantera behandlingar som till exempel cytostatika. Det är också större risk att behandlingen blir fördröjd om ditt blodvärde blir för lågt för att få nästa behandling.

 

Vårdpersonalen kan remittera dig till en dietist

En dietist kan hjälpa dig att öka din aptit och din vikt. Dietisten kan hjälpa till med recept på näringstillägg som till exempel näringsdrycker med högt energiinnehåll och som också kan vara bra om du har svårt att svälja eller har ont i halsen till följd av behandlingen.

 

Det är viktigt med en välbalanserad diet

Det finns många olika dieter som beskrivs i böcker och tidningar. Det viktigaste är dock att du äter en välbalanserad kost och därför bör du fråga vårdpersonalen eller dietisten om råd eftersom alla dieter inte är lämpliga i samband med din sjukdom. Det finns en del saker som du kan göra själv för att göra måltiderna mer lockande och hjälpa dig att gå upp i vikt.

 

Några tips om mat:

  • Ät ofta och lite. Kex, rostat bröd och ost och kex mellan måltiderna är ett bra exempel
  • Undvik att laga mat om du kan
  • Ät hellre kall mat än varm och undvik mat som doftar starkt
  • Välj standardmjölk och yoghurt med hög fetthalt istället för de fettsnåla alternativen 
  • Använd extra smör, margarin eller olja på bröd, potatis, pasta, ris och grönsaker och extra dressing på sallader.
  • Lägg på extra ost på pizza och i såser, soppor och på pasta
  • Använd extra mycket honung eller socker tillsammans med flingor, i drycker och på frukt.


Det kan vara så att dieter som i normala fall anses som hälsosamma kan vara direkt skadliga för patienter med lymfom, särskilt om de är extra infektionskänsliga vilket kan inträffa efter en cytostatikabehandling och då antalet vita blodkroppar är lågt. I sådana fall skall man tänka på att undvika sallader, rått kött eller opastöriserade ostar eftersom de kan orsaka infektioner.

Upp