button-up anchor

Att befinna sig i remission från lågmalignt lymfom

Nu befinner du dig i remission, det vill säga en symtomfri period, och kan förhoppningsvis åter börja leva ett normalt liv. Du kanske inte är helt redo att börja arbeta igen men du kanske kan börja njuta mer av din vardag och dina fritidsintressen. I det här avsnittet av lymfominfo.se kan du få mer information om de återbesök du kommer att få göra för att följa upp din sjukdom och vilka förändringar du kan göra för att göra ditt dagliga liv så bra som möjligt.

 

Vad innebär det att befinna sig i remission?

Det finns inget enkelt svar på denna fråga eftersom alla upplevelser av lymfom är individuella. Att befinna sig i remission innebär att din behandling varit lyckad och att du har få eller inga symtom alls. Det är dock omöjligt att förutspå hur just du kommer att må eftersom upplevelserna är så individuella.

På lymfominfo.se kan vi ge en bild av vad en remission kan innebära men tänk på att det är en generell överblick och det är inte säkert att du kommer att uppleva den på samma vis som beskrivs här. Därför är det viktigt att prata med din egen läkare om just din situation.

  • Ungefär tre av fyra patienter som har symtomatiskt, avancerat lågmalignt lymfom går in i remission efter sin första behandling.
  • Remissionen varar i allmänhet mellan ett och ett halvt till fyra år eller längre, men du kan också få återfall flera gånger efter det.
  • Vid ett återfall kan du behöva ytterligare behandling och de behandlingsfria intervallerna blir då i allmänhet kortare. I allmänhet innebär en remission en tidsperiod då du kommer att må mycket bättre och börja leva ett normalt liv igen.

Det är inte säkert att du kommer att orka med allt som du brukade göra innan du blev sjuk och det är viktigt att lyssna på sin kropp och att du inte tar på dig mer än vad du orkar. Du har dock tagit dig igenom behandlingen med ett lyckat resultat och du kommer generellt att må mycket bättre nu än när din sjukdom var aktiv. Försök att behålla en positiv inställning och försök att få ut så mycket som möjligt av din symtomfria tid.

 

Att gå på återbesök på sjukhuset för kontroller

När du befinner dig i remission så kommer du sannolikt att ha väldigt få symtom. Därför kommer du inte att behöva tänka på sjukdomen alls förutom när du går på återbesök på sjukhuset. Det är förståeligt att du kanske är orolig inför dessa besök men de är även väldigt bra tillfällen att ställa frågor och för att försäkra dig om att du verkligen mår bra. Om man hittar några andra tecken på att sjukdomen återvänt så är det då en chans att fånga upp detta tidigt och se till att behandla den på rätt sätt.

 

Livsstilsförändringar

Under din remission kommer du kanske att märka att du kommer att behöva göra en del förändringar i din livsstil för att hjälpa dig att kunna leva med lymfom eller så kan du leva precis som du gjorde tidigare. Alla människor är olika och därför är det viktigt att lyssna på sin kropp och bara försöka göra saker som man känner att man kan klara av.

 

Att hitta stöd och hjälp

Trots att ditt liv börjar återgå till det normala under en remission så är det viktigt att komma ihåg att det fortfarande finns mycket stöd och hjälp att få om du skulle behöva det. Även om du mår bättre nu än vad du gjorde förut så kan det var både känslomässigt och fysiskt krävande att leva med en sjukdom som lymfom. Glöm därför inte att du fortfarande kan kontakta vårdpersonalen som har haft hand om dig och att lokala stödgrupper, Blodcancerförbundet och hemsidan lymfominfo.se finns tillgängliga för råd och stöd. Glöm inte heller att du kommer att ha en regelbunden kontakt med personalen på mottagningen vid dina kontrollbesök.´

Hitta uppgifter om organisationer och stödgrupper för patienter med lymfom

Upp