button-up anchor

 

 

 

Livsstilsförändringar under remission

Nu när du befinner dig i remission så är det bra att försöka komma tillbaka i dina vanliga vardagsrutiner, särskilt eftersom du kommer att leva med den här sjukdomen i många år. I många fall kan sjukdomen också botas och du får kanske aldrig mer något återfall och det är viktigt att tänka på detta.

Det är viktigt att du lyssnar på din kropp och inte tar på dig mer än vad du klarar av. Hur du mår under din remission och hur mycket symtom du kommer att ha kommer att vara unikt för dig. För en del människor är det svårare att återhämta sig från behandling än för andra.

Generellt är det dock bra att försöka leva som du gjorde förut och försöka hålla på med de aktiviteter som du hållit på med innan. Om du är i arbetsför ålder kommer du kunna börja arbeta igen. Detta kommer att hålla dig aktiv och gör att du kan lämna behandlingen bakom dig. Men om du inte känner att du kan eller vill det så är det inget att oroa sig för.

Lymfom har en stor inverkan på livet för alla som drabbas och många känner att de inte klarar att göra allt som de gjorde innan de blev sjuka. Vissa små förändringar kan faktiskt göra att det blir lättare att leva ett normalt, eller nästan normalt liv igen.

Det är särskilt viktigt att du fokuserar på att må bra. De flesta råd som ges till patienter med lymfom kan vara bra råd till alla människor. En hälsosam kost, motion och ordentligt med vila är viktigt för att må bra.

 

Kan jag arbeta?

Det finns ingenting som hindrar att du arbetar under eller efter behandling. Men ibland kan man behöva vara sjukskriven en tid eller kanske dra ner på arbetstiden.

Dina vardagliga aktiviteter

Att leva med lymfom innebär att du kan behöva göra en del förändringar i din vardagssituation

 

Se till att du äter rätt

Att äta hälsosamt är grundläggande för att må bra. Det kan hålla energinivåerna uppe och se till att kroppen få de näringsämnen som den behöver för att återhämta sig efter behandlingen.

 

Överväger du alternativ behandling?

Många funderar på att pröva alternativa metoder för att underlätta att leva med sin sjukdom. Diskutera med din läkare om du funderar över detta.

 

Fertilitet och sexuella relationer efter behandling eller sjukdom

Behandling av lymfom kan ibland påverka fertiliteten. Behandlingen kan också påverka ditt sexliv.

Upp