button-up anchor

Läkarbesök efter att du just fått diagnosen lågmalignt lymfom

Som en del av din behandlings- och vårdplan för ditt lågmaligna lymfom så kommer du att få göra regelbundna besök hos din läkare eller på den specialistklinik eller mottagning som finns på ditt lokala sjukhus. Det ställe som du kommer att få komma till kan kallas olika på olika sjukhus och i olika landsting. Beroende på var du bor och vilket sjukhus du tillhör så kan du få komma till en hematologmottagning, en vårdavdelning med en särskild mottagning för lymfompatienter, en onkologmottagning, en allmän medicinmottagning eller ett specialiserat hematologcentrum. På den här sidan säger vi för enkelhetens skull att du får komma till "mottagningen".


Du har säkert redan varit på mottagningen och träffat en del av vårdpersonalen och kanske gjort en del undersökningar och provtagningar. Det är troligt att du kommer att komma tillbaka många gånger för alla prover som skall göras framöver och för de behandlingar som du kan komma att behöva. Oroa dig inte om det känns jobbigt att gå till mottagningen eller läkaren till en början. Många känner så inför någonting nytt och det är mycket att vänja sig vid på en gång.


Allt efter som tiden går så kommer du att lära dig mer och mer om lymfom

Under dina sjukhusbesök, mottagningsbesök eller läkarbesök så kommer du att lära dig mer och mer och din sjukdom och dess behandling. Det kommer att ta lite tid att ta reda på allt som du vill veta, men oroa dig inte för det finns mängder av källor till stöd och information. lymfominfo.se är ett bra ställe att börja läsa på och finns alltid tillgängligt som informationskälla. Du kanske också kommer att få en kontaktperson eller liknande på kliniken. Det kan vara en läkare eller sjuksköterska som kan svara på alla de frågor som du kan tänkas ha.

 

Även om du inte behöver behandlas direkt, så kommer du att få komma på regelbundna kontroller på mottagningen och du kommer att ha en kontinuerlig kontakt med vårdpersonalen om du har några frågor. Glöm inte heller att lymfominfo.se och andra stöd- och hjälporganisationer för patienter och anhöriga alltid finns tillgängliga för hjälp och som källor till information.

 

Lär dig att förbereda dig inför dina besök

Innan du går på dina besök så är det bra om du ser till att vara förberedd långt i förväg och ta med dig de saker som du fått anvisning om vid ditt senaste besök, särskilt om du behöver stanna över natten. Det kan också vara bra att tänka på och skriva ner de frågor som du kan tänkas ha i förväg och sedan även skriva ner svaren som du får så att du verkligen kommer ihåg allt.

Upp