button-up anchor

 

 

 

Förberedelse inför läkarbesök

Att få diagnosen lågmalignt lymfom när du kommer till mottagningen eller läkaren, kan vara en jobbig upplevelse. Den miljö som du möter och informationen som du får kommer säkert att vara ny för dig och det kan vara mycket att ta in på en gång. Många känner så här i samband med sitt första besök, men försök att tänka att det kommer att bli lättare med tiden. Du kan också göra dina besök enklare genom att förbereda dig så mycket som möjligt innan du skall gå.

 

Vad kommer att hända under mitt första besök?

Vid det första besöket på sjukhuset så kommer din läkare att ta en anamnes, det vill säga fråga dig om dina tidigare sjukdomar och vilken medicin som du tar. Han eller hon kommer att göra en kroppsundersökning och du kommer eventuellt att få ta blodprover och/eller en lungröntgen för att undersöka din allmänna hälsa. Det kan vara bra att fundera i förväg på vilka sjukdomar du har haft tidigare så att du inte behöver oroa dig för att glömma något under besöket.

 

Det kan vara bra att ta med medicinlistor och annan dokumentation som du har hemma till besöket. Din husläkare eller den vårdpersonal som bokar ditt besök kan också berätta för dig vad du behöver ta med dig.

 

Tänk i förväg på vad som är anledningen till besöket

Skall du gå på en rutinkontroll och i så fall bara komma över dagen? Kan det hända att du behöver göra undersökningar eller ta prover som kräver att du blir kvar länge eller över natten? Om du inte vet vad du kan förvänta dig så kan du kontakta mottagningen/kliniken och prata med en sjuksköterska. De kan svara på alla frågor som du kan tänkas ha innan du kommer på besöket.

 

Om du skall stanna över natten, tänk på vad du vill ha på dig på sjukhuset och vad du kan göra mellan provtagningar och undersökningar. Det kan vara bra att ha med sig böcker eller spel för att fördriva tiden. Kom ihåg att ta med dig dina mediciner som du tar och se till att du tar med så att det räcker under hela din vistelse.

 

Tänk på hur du skall ta dig till och från sjukhuset

Att planera hur du skall ta dig till och från sjukhuset i förväg innebär att du inte behöver oroa dig för det på besöksdagen. Du bör också tänka på vilka undersökningar och prover som kommer att tas och om du kanske behöver någon som hämtar dig efter besöket.

 

Vill du ha någon med dig under besöket?

Om du känner att du behöver stöd under besöket så är det bra att be någon familjemedlem eller vän att följa med dig. De kan också hjälpa dig att komma ihåg eller prata om den information som du får. Vårdpersonalen kommer att förstå om du vill ha någon med dig.

 

Förbered dina frågor till läkaren innan du går på besöket

Det kan vara svårt att komma ihåg alla frågor som du vill ställa på en gång. Det blir mycket enklare om du skriver ner dem innan besöket och då glömmer du heller ingenting. Att skriva ner svaren du får på dina frågor och att göra anteckningar om den information som du får kan också vara bra och därför kan du tänka på att ha med en penna och ett anteckningsblock. Fundera också på vilka frågor läkaren kan tänkas ställa till dig så att du har alla uppgifter tillgängliga.

Upp