button-up anchor

 

 

 

Att hantera illamående och kräkningar under behandling för lymfom

Om du får strålbehandling eller cytostatikabehandling för lymfom så kan du få problem med illamående eller kräkningar. Strålbehandling kan orsaka illamående om du får strålning mot buken. Cytostatika kan ge illamående eftersom dessa läkemedel är utformade att döda snabbt växande cancerceller. Även slemhinnan i mag-tarmkanalen består av snabbt växande celler och därför kan den påverkas av cytostatikan och göra dig illamående.

 

Moderna medel mot illamående (antiemetika) är mycket effektiva och kan i stort sett helt ta bort denna biverkning.

Antiemetika

Antiemetika kallas de läkemedel som ges mot illamående och som du kan få på sjukhuset.

Medlen kan ges intravenöst, som tabletter eller stolpiller. Antiemetika fungerar bättre om det ges i förebyggande syfte än om det tas efter att illamåendet väl har börjat. Därför är det bäst att ta dem regelbundet och följa de råd som du fått om hur du skall ta dem, även om du inte mår illa eller kräks.

 

Det finns många olika typer av antiemetika och vissa fungerar bättre för en del människor än andra. Om ett medel inte fungerar så kan det vara värt att försöka med ett annat. Prata med din behandlingssjuksköterska om medel mot illamående om du tror att du behöver sådan medicin eller om du tycker att det läkemedel du tar nu inte fungerar.

 

Tips för att undvika illamående

Förutom att använda läkemedel så finns det några enkla saker som du kan göra för att minska illamående:

  • Försök att undvika starka dofter som parfymer, rakvatten och matos. 
  • Det brukar vanligtvis underlätta att undvika att laga mat och ät gärna kall mat eftersom den doftar mindre än varm. 
  • Att undvika fet mat, rött kött och mat med starka smaker kan också vara bra.
  • Det kan vara klokt att undvika sina favoriträtter under behandlingen eller när man inte mår bra så att man inte senare förknippar dem med behandlingen när den väl är över.
  • Att dricka små klunkar med kolsyrade drycker kan ibland minska illamående, fast vissa människor tycker tvärtom att det gör dem uppsvällda.
  • Akupunktur innebär att någon som är utbildad på området använder nålar för att trycka på vissa punkter på kroppen och detta kan ibland minska illamående.


Innan du prövar någon av dessa metoder för att minska illamående eller kräkningar bör du prata med din läkare eller vårdpersonalen på mottagningen för att få mer råd.

Upp