button-up anchor

 

 

 

Att förbereda sig inför sin första behandling för lågmalignt lymfom

Även om du varit på sjukhuset många gånger tidigare så kan just det första besöket för att få behandling vara ganska skrämmande. Det finns en hel del saker som du kan förbereda för att göra dessa besök och upplevelsen av dem enklare. Här på lymfominfo.se kan du hitta råd om hur du lättare kan hantera behandlingen och hur du kan förbereda dig inför den.

 

Koncentrera dig på att ta hand om dig själv under behandlingen

Planera dina dagar så att du känner att du orkar. Behandlingsschemat vid cytostatika- eller strålbehandlingen kan kännas intensivt och du kan komma att känna dig trött. Försök att vila då och då under dagen. Promenader och olika motionsaktiviteter bidrar till att stimulera energi och ge dig kraft. Det är viktigt att försöka leva så normalt som möjligt och umgås med familj och vänner.

Försök att äta en hälsosam och allsidig kost under behandlingen

För att må så bra som möjligt under behandlingen är det viktigt att försöka äta ordentligt. Detta är kanske lättare sagt än gjort om du inte mår bra under behandlingen, men det är viktigt att du ser till att du får alla de näringsämnen du behöver för att fortsätta må bra. Det kan också underlätta att ändra sina matvanor genom att till exempel äta många, små och täta måltider under behandlingstiden.

Att inse att man har lymfom kan ibland vara jobbigt, särskilt under tiden man får behandling och det kan vara bra att fundera på hur man kan hantera detta

Att få en diagnos som lymfom är en känslosam och påfrestande upplevelse för de flesta. Detta gäller särskilt under behandling när du måste hantera mycket nya upplevelser och ett krävande behandlingsschema.

För att kunna koncentrera dig på att ta dig igenom behandlingen och fokusera på de veckor och månader som ligger framför dig så är det viktigt att du försöker hantera dina känslor direkt när de uppstår. Avslappningstekniker kan vara till stor nytta eftersom de kan utövas nästan var och när som helst och kan ge en känsla av att kunna kontrollera sina känslor. Ofta kan de också minska också spänningsvärk, sömnproblem och göra dig mindre trött.

Om du funderar på att använda någon form av avslappningsteknik så kan du prata med vårdpersonalen så kan de tipsa dig om vart du kan vända dig för att komma i kontakt med till exempel en sjugymnast som kan ge dig råd.


Fundera på vad som kommer att hända under dina behandlingsbesök

Om du inte vet vad du skall förvänta dig i samband med din behandling så bör du kontakta personalen på mottagningen, exempelvis sjuksköterskan eller läkaren. De kan svara på alla frågor innan du skall komma.

Du kanske också behöver ha med dig vissa saker i samband med behandlingen som exempelvis läkemedelslistor. Det är bra att tänka på sådana saker i förväg så att du inte glömmer dem när det väl är dags. Om du skall stanna över natten så är det bra att tänka på vad du skall ha på dig på sjukhuset och vad du kan göra mellan behandlingar och undersökningar. Böcker och spel kan vara ett bra sätt att fördriva tiden. Kom ihåg att ta med dig den medicin som du behöver och se till att du har så att det räcker under tiden du skall stanna på sjukhuset.

Fundera på hur du skall ta dig fram och tillbaka till sjukhuset

Att planera hur du skall ta dig till och från sjukhuset i förväg kan vara bra och gör att du inte behöver oroa dig för detta moment den dagen du skall åka iväg. Om den behandling du kommer att få kan göra dig trött och om du kan må dåligt efteråt så är det särskilt viktigt att tänka på resorna till och från sjukhuset.

Fundera noga över hur du kommer att må efter behandlingen och om du kanske behöver be någon komma och hämta dig efter besöket. Prata med vårdpersonalen om detta eftersom de kan ha råd om vilka transportmöjligheter som finns.

 

Behöver du ha någon med dig?

Om du känner att du kanske behöver stöd under besöket så kan du be någon vän eller anhörig följa med dig. De kanske kan hålla dig sällskap medan du väntar och hjälpa dig att komma ihåg och diskutera den information som du får. Vårdpersonalen kommer att förstå om du vill ha någon med dig, men det är inte alltid anhöriga eller vänner får stanna kvar över natten.

 

Är det något du vill veta om behandlingen innan du påbörjar den?

Det är viktigt att du är införstådd med vad som kommer att hända med dig under behandlingen. Det är bra att veta vad man kan förvänta sig och hur man kommer att må. För det mesta kommer du att få träffa läkaren i början på varje behandlingsbesök och då kan du fråga om allt du vill eller behöver veta om din behandling.

Ibland kan det vara svårt att komma ihåg alla de frågor som du vill ställa vid ett läkarbesök, särskilt eftersom man pratar om så många olika saker vid dessa tillfällen. Det kan vara lättare att skriva ner en lista på frågor i förväg för att komma ihåg allt som du vill fråga. Att skriva ner svaren eller andra minnesanteckningar under besöket kan också hjälpa dig att minnas den information som du får. Alltså kan det vara bra att ha med penna och ett anteckningsblock.

Du kan också fundera på vad läkaren kan tänkas fråga dig när du kommer dit så att du kan ha all nödvändig information till hands, till exempel läkemedelslistor eller annat.

Det allra viktigaste är att tänka på att du inte är ensam. Det kan finnas lokala stödgrupper för patienter med lymfom där du bor som kan hjälpa dig med dina problem eller lyssna på dig. I Sverige finns det en särskild organisation för patienter med blodsjukdomar (Blodcancerförbundet) som har lokalföreningar på många håll i landet och de kan också ge dig råd och stöd. Vårdpersonalen som har hand om dig kan hjälpa dig att komma i kontakt med de grupper och organisationer som finns nära dig och som du skulle kunna tänkas vilja kontakta och de kan även hjälpa dig att komma i kontakt med en kurator på sjukhuset.

Upp