button-up anchor

Vad är lymfsystemet?

Vårt lymfsystem

Lymfsystemet är en viktig del av kroppens naturliga försvar mot sjukdomar. Det hjälper till att transportera vätska, andra ämnen och även vita blodkroppar runt i kroppen. Vi vet ju alla att vi har blod i våra kroppar eftersom vi ser det om vi skadar oss men många människor är däremot inte medvetna om att vi faktiskt har ytterligare ett cirkulationssystem och som kallas lymfsystemet. Detta system innehåller en klar vätska som kallas lymfa och som flödar runt vår kropp i små lymfkärl. Det förstör och eliminerar inkräktare som exempelvis virus och bakterier i våra kroppar. Lymfan är en viktig del av vårt naturliga försvarssystem - immunförsvaret - och hjälper oss att bekämpa infektioner. Lymfsystemet hjälper också till med att transportera runt ämnen som celler, proteiner och avfallsprodukter i kroppen och transporterar även de celler som kallas lymfocyter och som är en sorts vit blodkropp.

 

Hur fungerar mitt lymfsystem?


När vi känner att vi börjar bli förkylda så kan vi ibland också märka att "körtlarna" på halsen sväller upp och blir hårda. Dessa körtlar är en del av lymfsystemet och heter lymfknutor. Det finns ungefär 100 lymfknutor runt omkring i kroppen och de märks särskilt väl i armhålorna, ljumskarna och på halsen. Vita blodkroppar transporteras runt i det lymfatiska systemet och letar efter främmande inkräktare som virus, bakterier och giftiga ämnen (toxiner) och förstör dem. I lymfknutorna filtreras lymfan för att ta bort de främmande inkräktarna och hindra dem från att ta sig in i blodbanan. När lymfan har renats i lymfknutorna flödar den in i blodbanan och deltar i vår blodcirkulation.


Hur påverkar lymfom mitt lymfsystem?

Vid lymfom har en särskild sorts vit blodkropp som kallas lymfocyt blivit canceromvandlad och okontrollerat börjat växa och dela på sig. Lymfocyterna samlas då och bildar knölar i lymfknutorna. Förutom i lymfknutorna kan de också samlas i benmärgen där de vita blodkropparna (lymfocyterna) bildas. Eftersom lymfocyterna transporteras runt i hela kroppen så kan lymfomen uppstå i stort sett överallt.

 

Det vanligaste symtomet på lymfom är ofta en oöm svullen lymfknuta som inte ger med sig. I dagligt tal kallar vi ibland knölen för en förstorad lymfkörtel eller lymfknuta och den kan uppstå på halsen, vid nyckelbenet, armhålorna eller i ljumskarna. Läkarna kallar ofta detta för lymfadenopati. Knölarna blir då kvar mycket längre än de knölar som vi ibland kan märka i samband med en influensa eller förkylning.


Vita blodkroppar

Det finns många olika sorters vita blodkroppar och alla spelar viktiga roller i att försvara din kropp mot infektioner. En särskild sorts vit blodkropp, som kallas lymfocyt, är påverkad vid lymfom. Det finns två typer av lymfocyter; B- och T-lymfocyter de olika lymfocyterna har olika uppgifter i immunförsvaret. Lymfom kan uppstå i både B-och T-lymfocyter. B-cellslymfom är mycket vanligare än T-cellslymfom.

Upp