button-up anchor

Att förbereda sig inför behandling av högmalignt lymfom

Inför starten av behandlingen kanske allt känns lite övermäktigt, men det finns många saker som du kan förbereda inför dina behandlingsbesök och för att göra upplevelsen av dem lättare och få dig att känna att du har mer kontroll över din situation.

Koncentrera dig på att ta hand om dig själv under behandlingen.

Planera dina dagar så att du känner att du orkar

Behandlingsschemat vid cytostatika- eller strålbehandlingen kan kännas intensivt och du kan komma bli trött. Försök att vila då och då under dagen. Promenader och olika motionsaktiviteter bidrar till att stimulera energi och ge dig kraft. Det är viktigt att försöka leva så normalt som möjligt och umgås med familj och vänner.

Eftersom högmalignt lymfom ofta behöver behandling omgående så kanske du inte kommer att ha särskilt mycket tid att förbereda saker på det sätt som du skulle vilja.

Försök att äta en hälsosam och allsidig kost under behandlingen

För att må så bra som möjligt under behandlingen är det viktigt att försöka äta ordentligt. Det är kanske lättare sagt än gjort om du inte mår bra under behandlingen, men det är viktigt att du ser till att du får alla de näringsämnen du behöver för att må bra. Det kan också underlätta att ändra sina matvanor genom att till exempel äta många, små och täta måltider under behandlingstiden.

 

Att ha fått lymfom och fundera på hur det ska gå kan vara jobbigt, särskilt under tiden behandlingen pågår

Att få en cancerdiagnos som lymfom kan vara en jobbig upplevelse för de flesta. Detta gäller särskilt under behandlingen när du måste hantera många nya upplevelser och ett krävande behandlingsschema. Det kan vara särskilt jobbigt att få just diagnosen högmalignt lymfom eftersom du kommer att behöva behandling så snabbt efter att diagnosen ställts.

 

För att kunna koncentrera dig på att ta dig igenom behandlingen och fokusera på de veckor och månader som ligger framför dig så är det viktigt att du försöker hantera dessa känslor när de uppstår. Olika avslappningsmetoder kan vara till stor nytta eftersom de kan utövas nästan var och när som helst och kan ge en känsla av att kunna kontrollera sina känslor. Ofta kan de också minska också spänningsvärk, sömnproblem och göra dig mindre trött.

Om du funderar på att använda någon form av avslappningsmetod så kan du prata med vårdpersonalen så att de kan hjälpa dig att komma i kontakt med till exempel en sjukgymnast som kan ge dig råd om sådana.

 

Det allra viktigaste är att komma ihåg är att du inte är ensam. Det kan finnas stödgrupper för patienter med lymfom där du bor eller den lokala patientföreningen och Blodcancerförbundet som kan hjälpa dig med dina problem eller lyssna på dig. Titta efter anslag från patientföreningen på avdelningen eller mottagningen eller fråga din sjuksköterska eller läkare så kan de hjälpa dig komma i kontakt med en grupp eller förening.

Fundera på vad som kommer att hända under dina behandlingsbesök

Om du skall gå på ditt första behandlingsbesök på sjukhuset kan du ibland behöva stanna över natten men oftast får man gå hem samma dag. Detta beror på din individuella behandlingsplan. Om du inte vet vad du skall förvänta dig i samband med din behandling så bör du kontakta personalen på mottagningen, exempelvis sjuksköterskan eller din läkare. De kan svara på alla frågor innan du skall komma. Du kanske också behöver ha med dig vissa saker i samband med behandlingen som exempelvis en lista på läkemedel du använder. Det är bra att tänka på sådant i förväg så att du inte glömmer dem när det väl är dags.

 

Att ha kontroll över vad du behöver ha med dig och vad som kommer att hända kommer att ger dig mer trygghet när det väl är dags för besöket. Om du skall stanna över natten så är det bra att tänka på vad du skall ha på dig på sjukhuset och vad du kan göra mellan behandlingar och undersökningar. Böcker och spel kan vara ett bra sätt att fördriva tiden.

Kom ihåg att ta med dig den medicin som du behöver och se till att du har så att det räcker under tiden du skall stanna på sjukhuset.

 

Behandling vid högmalignt lymfom kan ge en rad biverkningar. Trots att dessa biverkningar kan vara besvärliga så är det värt att komma ihåg att alla behandlingsalternativ är utformade för att vara effektiva för att behandla lymfom och bota sjukdomen eller ge en remission.

Upp