Må bättre med lymfom

Må bättre med lymfom

Personerna på bilderna har inget med sammanhanget att göra

Må bättre med lymfom

Oavsett om man precis fått diagnosen lymfom, är under behandling eller i remission, finns en hel del saker att göra för att aktivt försöka må bättre – ofta sådant som främjar hälsan för alla, oavsett sjukdom eller inte. Patienten får även tillgång till rehabilitering genom sjukvården, för att få hjälp genom hela förloppet.

God grundhälsa ger bättre förutsättningar

Faktorer som kost, motion och vila spelar roll på både kort och lång sikt. Genom att ta väl hand om sig mår man bättre i vardagen samt skapar goda vanor framåt. Oavsett hur lymfomsjukdomen utvecklas vidare finns det fördelar med en god grundhälsa. En kropp och själ i balans ger de bästa förutsättningarna att möta eventuella nya utmaningar i sjukdomen. Cancerfonden har en hemsida som innehåller mycket värdefull information.

Ett aktivt grepp kring livskvalitet

Livskvalitet kan innebära olika saker för olika människor beroende på personlighet, intressen och förutsättningar. När man blir sjuk kanske förutsättningarna ändras, och det kan bli nödvändigt att omvärdera begreppet. När vissa möjligheter försvinner är det viktigt att försöka öppna andra dörrar. Vilka dessa kan vara är högst individuellt. Det kan handla om allt från att utforska nya typer av böcker, filmer och musik, till att försöka tillbringa mer tid tillsammans med människor man tycker om. Det kan också vara att införa nya vanor i vardagen, som att besöka ett bibliotek eller ett kafé med atmosfär som känns bra. Är man relativt rörlig kan det vara spännande att besöka nya platser i närområdet, eller ge sig iväg på längre turer. Det viktiga är att försöka behålla inställningen att man själv kan påverka sin situation, med sikte på att må bättre.

Saklig information om alternativ behandling

En del funderar på att pröva alternativa metoder och preparat för att göra det lättare att leva med sin sjukdom. Det är mycket viktigt att man som patient rådfrågar sin läkare om detta innan någon sådan behandling påbörjas, eftersom en del naturläkemedel och tillskott kan påverka den medicinska behandlingen eller sjukdomen negativt. Dessa metoder och preparat är ofta inte heller lika vetenskapligt kontrollerade, och heller inte reglerade på samma sätt vad gäller marknadsföring. För den som är sjuk kan det vara frestande att söka lösningar på olika håll, men det är viktigt att också få saklig information kring eventuella risker med alternativa metoder och preparat.