Personerna på bilderna har inget med sammanhanget att göra
Mat och måltider är en viktig del av våra liv, men vid cancersjukdom och behandling kan man få besvär med att äta, till exempel nedsatt aptit, illamående eller smakförändringar. Detta är vanligt även vid lymfom och kan yttra sig som att man inte känner sig hungrig, blir mätt fort eller reagerar negativt på doften av mat.
Att äta hälsosamt är grundläggande för att må bra, och kanske särskilt viktigt när man är sjuk. Det kan hålla energinivåerna uppe och se till att kroppen får de näringsämnen den behöver för att exempelvis återhämta sig efter en behandling. Går man ner i vikt i samband med sjukdom tappar man ofta muskelmassa vilket är viktigt att förebygga och behandla.
Den som är sjuk bör få hjälp med kostrådgivning av en dietist. Detta är särskilt viktigt för patienter som går påtagligt upp eller ner i vikt under sjukdomsperioden. Teamet förmedlar kontakten, och man träffar dietisten för att få vägledning och en kostplan. Alla människor är olika och behöver stöd utifrån sina egna förutsättningar, och det är dietisten van vid att hantera. Dietisten kan också hjälpa till att ordna med näringsdrycker till rabatterat pris om man behöver det.
Idag finns rekommendationer om mat som minskar risken för cancer. I stora drag innebär dessa att man bör äta mer av grönsaker, frukt, bär, baljväxter och fullkorn och mindre av godis, chips, bakverk och söta drycker, samt begränsa intaget av rött kött, charkprodukter och alkohol. Dessa råd och riktlinjer är framtagna just för att minska risken för cancer på lång sikt, men rekommenderas även efter att man fått en cancerdiagnos, förutsatt att aptiten är god och vikten stabil. Om man har problem med aptiten och lätt tappar i vikt kan det vara klokt att fokusera på mer energi- och proteinrik mat, som ägg, fisk, linser, bönor, nötter och feta mejeriprodukter. Det är dock viktigt att komma ihåg att mat och måltider är en del av livet och att följa en omständlig diet kan påverka vardagslivet negativt. Att delta i måltider och njuta av mat är viktigt för att såväl kropp som själ ska må så bra som möjligt.
Det är inte ovanligt att den som är sjuk får problem med magen, framför allt förstoppning. Vid behandling av smärta är förstoppning en vanlig biverkan, som kan behöva behandlas, vårdteamen har väl etablerade rutiner för detta. Vid diarré bör man dock ta upp detta med sin läkare för att försöka reda ut vad det beror på.
Du lämnar nu en Roche AB och Roche Diagnostics Scandinavia hemsida. Länkar till externa webbplatser är tänkta som en service till våra besökare. Roche AB och Roche Diagnostics Scandinavia tar inte ansvar för innehållet på externa webbplatser. För att gå vidare klicka på Fortsätt annars klickar du på krysset.