button-up anchor

Hur påverkas min vardag när jag har lymfom?

En del patienter med lymfom kan leva ett helt normalt liv direkt efter behandlingen medan det tar längre tid för andra. Hur du än påverkas så är det viktigt att försöka må så bra som möjligt och leva livet fullt ut, nu när dina symtom har försvunnit och din hälsa blir allt bättre.

 

Det kan vara lockande att pressa sig till sitt yttersta för att försöka göra alla de saker man gjorde innan och dessutom ge sig på nya aktiviteter innan man är helt redo för detta. Försök att vara realistisk om hur mycket du kommer att klara av och ta en dag i taget.

 

De flesta upplever att de kan fortsätta göra de saker som de alltid gjort men med vissa små förändringar. Om du är till exempel är trött så behöver det inte nödvändigtvis innebära att du behöver missa en tillställning. Istället kan du försöka att planera i förväg så att du kan vila både innan och efteråt.

 

Samma sak gäller för dina dagliga rutiner i arbetet eller i hemmet. Ta saker och ting i din egen takt och vila mellan aktiviteter så kommer du att märka att du klarar att göra nästan allt som du klarade innan du blev sjuk.

 

En del av behandlingarna för lymfom som till exempel cytostatikabehandling och strålbehandling, kan påverka kroppens immunförsvar och göra dig mer infektionskänslig. Detta är inte bestående, men både precis innan och efter en behandlingsperiod kan det vara bra att undvika folksamlingar och kontakt med uppenbart sjuka personer.

 

Det kan också vara bra för dem som lever tillsammans med dig att vidta förebyggande åtgärder genom att exempelvis ta influensaspruta och liknande för att undvika risken att de skall smitta dig. Du kan diskutera detta med din läkare och vårdpersonalen som har hand om dig.

Påverkas min förmåga att köra bil?

Sjukdomen i sig själv påverkar inte din förmåga att köra bil, men en del cytostatika och andra mediciner som ges för att behandla lymfom kan göra det olämpligt men i så fall är det en tillfällig restriktion. Fråga din läkare om du bör undvika att köra bil och i så fall hur länge.

Kan jag åka på semester när jag har lymfom?

Under tiden du fått behandling för lymfom så har du kanske fått ändra dina semesterplaner eftersom det varit bättre att stanna hemma. En del behandlingar försvagar immunförsvaret under en tid och gör att det blir lättare att drabbas av infektioner under denna tid. Vaccinationer är också något som bör övervägas i samband med semesterresor och en del vacciner kan inte ges till människor med lymfom. Av dessa anledningar har det kanske inte varit aktuellt för dig att resa än.

 

Nu när du nu är i remission och börja få tillbaka dina krafter så kan du säkert göra mer saker och även börja fundera på att resa på semester. Det är bra att diskutera sina planer med sin läkare eller den vårdpersonal som har hand om dig. Om det krävs vaccinering i samband med den resa som du planerat så bör du också diskutera dess med din läkare innan du bokar.

 

Många som är drabbade av lymfom upplever att de kan åka på semester precis som vanligt. En del vill resa till mera extrema resmål och ibland kan det vara så att dessa destinationer inte är tillrådliga att åka till men att fördelarna med att få åka någonstans dit man alltid velat åka eller göra något som man alltid velat göra kan uppväga nackdelarna för patienten.

Upp