button-up anchor

 

 

 

Hälsosam kosthållning

Att äta rätt och nyttigt är bra för alla och särskilt om du har lymfom. Både sjukdomen och de effekter som behandlingen har på din kropp gör att en hälsosam kost kan vara bra både under behandlingen och efteråt. Det finns inga särskilda krav på vad man får eller inte får äta om man har lymfom men att äta rätt kan hjälpa dig att få mer energi och se till att kroppen får alla de näringsämnen som den behöver för att kunna återhämta sig efter behandlingen. En genomtänkt välbalanserad kost med mycket frukt och grönsaker är vad du bör försöka tänka på att få i dig.

 

Om du vill ha mer råd om kosten så kan det vara bra att prata med en dietist. Din läkare eller sjuksköterska som har hand om dig kan ge mer information om dietister på ditt sjukhus eller i ditt område. De flesta husläkare har också kontaktuppgifter till dietister. Det är mindre bra att pröva speciella dieter som inte är näringsmässigt balanserade när din kropp försöker att hantera lymfomsjukdomen och dess behandling.

 

Ett problem som drabbar många patienter med lymfom är minskad aptit, illamående och kräkningar. Dessa problem kan bero lika mycket på behandlingen såväl som sjukdomen i sig. Vid cytostatikabehandling och strålbehandling är det vanligt med aptitlöshet, illamående och kräkningar. Dessa former av behandling kan också orsaka att maten inte smakar som vanligt eller att den rent av smakar illa. Dessa biverkningar är övergående och försvinner när behandlingen avslutats. Normalt sett brukar man få tillbaka sin aptit under remissionen. Alla människor är olika och en del patienter får fortfarande behandling under remissionen och då kan en del biverkningar fortfarande förekomma.

 

Det finns saker som man kan ändra i kosten och hur och när man äter som kan minska dessa problem. Både patienterna och deras familj och vänner blir ofta oroliga om de inte kan äta ordentligt. Det är viktigt att komma ihåg att det inte är några större problem om man inte kan eller vill äta under några dagar, trots att det är obehagligt.

Framför allt är det viktigt att få i sig vätska. Det kan vara lättare att få i sig små mängder vätska under dagens gång. Vatten och juice är bättre alternativ än kaffe eller te som inte är lika bra för vätskebalansen.

Liksom vid vätskeintag är det också lättare att äta små portioner med mat ofta snarare än att försöka äta 3 stora måltider per dag. Många tycker att följande kan vara bra att tänka på:

  • Undvik fet mat
  • Undvik starkt doftande maträtter
  • Ät kall mat som sallader eller mat som fått svalna, om lukten är irriterande
  • Undvik att laga mat - om det finns möjlighet är det bättre att någon annan lagar maten eller om detta inte är möjligt så kan det vara lättare att laga kall mat som till exempel sallader som i mindre utsträckning framkallar illamående än att laga varm mat


Ofta är det bättre att undvika favoriträtter under perioder med illamående efter cytostatikabehandling eller strålbehandling. Då är det mindre risk att man associerar dessa maträtter med illamåendet, vilket kan bli bestående. Detta gäller i allra högsta grad för barn. I allmänhet är det också bättre att undvika alkohol i samband med behandling.

Upp