button-up anchor

 

 

 

Att hantera trötthet och orkeslöshet vid lymfom

Att man känner sig trött och orkeslös är vanligt bland patienter med cancer. Behandlingarna kan också bidra och förvärra trötthet.

 

Vad orsakar trötthet?

Den trötthet som man ibland kan uppleva i samband med lymfom orsakas vanligtvis av ett minskat antal blodkroppar. En minskad mängd blodkroppar kan bero på själva sjukdomen eller på de behandlingar som du får exempelvis strålbehandling eller cytostatika. De vanligaste typerna av blodkroppar är röda och vita blodkroppar samt blodplättar.

Det är framför allt ett lågt antal röda blodkroppar som ger trötthet, kraftlöshet, trötthet och andfåddhet. Detta beror på att syremängden som transporteras runt i kroppen är minskad. Om antalet röda blodkroppar är lågt kallas det för anemi eller blodbrist.

 

Kan jag göra något för att minska tröttheten?

Om du får symtom på anemi (blodbrist) eller får behandling för cancer så kommer du att behöva ta blodprover regelbundet för att kontrollera antalet blodkroppar i blodet och detta prov kallas för blodstatus. Om dina röda blodkroppar minskar i antal (om du får blodbrist) så kan det hända att du behöver få injektioner med läkemedel som hjälper till att öka produktionen av röda blodkroppar. Ibland kan man också få blodtransfusion. Det finns en del saker som du kan göra för att hantera tröttheten:

  • Se till att du äter en hälsosam och välbalanserad kost.
  • Ät många små mellanmål under dagen eftersom detta håller din energi uppe och ser till att du får alla näringsämnen du behöver
  • Motionera lätt och regelbundet några dagar i veckan
  • Ge dig själv tid att vila ordentligt, särskilt mellan göromål
  • Undvik koffeinhaltiga drycker precis innan du skall sova eftersom de kan störa din sömn.
Upp